Twentsche Foodhal: de plek voor nieuw talent

opleider horeca Twente

Goed personeel is in de horeca al tijden een uitdaging. Dan kan je als horecaondernemer blijven zitten en afwachten, je kan ook actie ondernemen. Wij zijn meer van die laatste categorie. Daarom is de Twentsche Foodhal betrokken bij de Twentsche Horeca Opleider, slechts één deurtje verder.

Wie in de horeca wil werken, moet een beetje bekend zijn met het Twentse gezegde: ‘Kop d’r veur’. Hup, schouders eronder en gaan. Dat weet ook Erik Wooldrik, eigenaar van de Twentsche Foodhal. “Mensen in de horeca zijn gebaat bij veel praktijkonderwijs. Daarom zet de Twentsche Horeca Opleider (THO) daarop in. Bij ons kan je in de praktijk ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen, ongeacht je achtergrond of ervaring.”

En omdat we niet voor één gat te vangen zijn, bieden we natuurlijk verschillende niveaus aan. Zo is er de opleiding tot kok (niveau 2), keukenassistent (niveau 1), medewerker fastservice (niveau 2), gastheer/-vrouw (niveau 2) en bedieningsassistent (niveau 1). Wat alle opleidingen gemeen hebben is dat ze een half jaar duren. Zo kunnen studenten dus snel aan hun flitsende carrière beginnen.

Gastvrijheid voorop

Maar zijn er niet genoeg opleidingen? We horen je bijna denken. Misschien, maar we wilden het graag anders doen. Bij THO leer je in hele kleine klassen en is er veel persoonlijke begeleiding. Daarnaast zetten we in op waar het allemaal om draait in de horeca: gastvrijheid. In sociale- en werknemersvaardigheden leren we studenten hoe je omgaat met lastige situaties. Hoe voer je een sollicitatiegesprek? Hoe beantwoord je vragen van de gasten zo goed mogelijk? En wat zijn eigenlijk jouw kwaliteiten en hoe zet je die in? Dankzij gesprekstechnieken en andere trainingen zijn studenten voorbereid op het echte horecaleven.

Direct stagelopen

En we doen meer. Want al in de eerste week gaan studenten stagelopen. Onder andere bij de keukens van de Twentsche Foodhal. Allemaal onder één dak, hoe ideaal is dat?! Erik: “Als studenten klaar zijn, kennen ze niet alleen de theorie, maar zijn ze met maatwerk klaargestoomd in échte keukens. Het is heel mooi om te zien hoe mensen hier groeien en uiteindelijk vakbekwaam aan hun carrière beginnen.”

 

 

 

‘Mijn plek gevonden’

In oktober is er weer een nieuwe lichting van start gegaan. Inmiddels hebben 37 leerlingen de opleiding gevolgd (waarvan er tien in de nieuwe lichting zitten). Zo ook Tijs Wijnen (25). Hij was bezig met een re-integratietraject bij een lunchroom toen hij werd gewezen op de opleiding van THO. Hij volgde de opleiding tot kok en liep stage bij verschillende keukens in de Twentsche Foodhal. “Hier leer je echt het horecavak. Dat was perfect voor mij, want ik heb niets met leren uit de boeken. Ik kreeg de juiste begeleiding en door de kleine klassen is de sfeer goed.” Inmiddels heeft Tijs de opleiding met succes afgerond en heeft hij een mooie werkplek gevonden. “Ik sta nu in de keuken van Los Tacos Hermanos. Ik heb mijn plek gevonden en daar ben ik heel blij mee.”

 

 

Leerlingen opleiden

Ook voor de eigenaren in de Twentsche Foodhal geven deze studenten extra dimensie. Daniël Mouthaan van Tokook zegt daarover: “Je krijgt allereerst natuurlijk hulp in de keuken. Dat is heel mooi meegenomen. Maar je ziet ook dat deze leerlingen een goede kans in de sector krijgen. Soms hebben de leerlingen een rugzakje en zie je gaandeweg dat ze de waardering voor zichzelf helemaal terugvinden. Dat is mooi om te zien.”

Ook Suzan Janssen van Foodbar Rauw en De Zoetekauw ziet de meerwaarde van de studenten. “In het eerste jaar begeleidde ik de studenten zelf, inmiddels doen collega’s dat. Het is heel leuk om ons eigen enthousiasme over te brengen naar de leerlingen. Juist omdat ze ‘net komen kijken’ kun je ze heel veel bijbrengen. Vaak weten ze namelijk nog niets van de veganistische keuken. Ik ben ervan overtuigd dat je in de praktijk het meeste leert, dus daarom zijn deze stages zo mooi.” Volgens Suzan geeft het feit dat klasgenoten ook in de foodhal rondlopen nog meer vertrouwen. “Die klasgenoot staat namelijk aan de overkant in de keuken. De leerlingen rouleren door en kunnen hier in pauzes ervaringen delen. Ik heb op die manier al vriendschappen zien ontstaan.”