Talentvolle chefs met alle soorten keukens onder één dak

talentvolle chefs Enschede

Dat de Twentsche Foodhal op het terrein van de Performance Factory zit, is geen toeval. We durven te stellen dat dit dé plek is voor aanstormend talent in Enschede. Want voor jezelf beginnen in de foodsector is leuk, een pand op de Oude Markt is als starter bijna onbetaalbaar. Niet iedereen heeft een zak geld op zolder liggen.

Een doorgroeilocatie, zo mag je de Twentsche Foodhal wel noemen. Betekent dat, dat ondernemers helemaal geen ervaring hebben als ze hier binnenkomen? Zeker niet! Maar dat de plek een aandeel heeft in talentontwikkeling is wel duidelijk. Erik Wooldrik, eigenaar van de Twentsche Foodhal: “Hier kun je in een beschermde omgeving starten, maar je moet wel wat kunnen. Koken moet je passie zijn.”

Pitchen aan de jury

Iedere keuken die gevestigd is aan de Hoge Bothofstraat is gestart met een pitch. Erik: “Ondernemers moeten laten zien wie ze zijn en wat hun droom is. Er wordt gekookt voor een jury, want we zijn kritisch op kwaliteit. Daarnaast moet je de exploitatie presenteren én bedenken hoe je wilt dat het eruit ziet.” In de loop der jaren hebben dertien keukens zich gevestigd in de Foodhal. “Er zijn 56 aanmeldingen geweest. Je moet dus wel aan bepaalde eisen voldoen”, legt Erik uit.

Gevarieerd aanbod

Wat jij daar als bezoeker aan hebt? Dat vertellen we je graag. We zorgen er namelijk altijd voor dat er een gevarieerd aanbod is. Twee sushi-makers? Geen denken aan! Iedere keuken moet iets nieuws bieden. Zo maakt het dus niet uit met welk gezelschap jij komt. Die ene vriend die altijd het meest avontuurlijke gerecht opzoekt? Ja hoor, die komt aan zijn trekken. Maar ook de meest kieskeurige eter, diegene met het motto ‘wat nen boer nich kent, dat vret e nich’ kan bij ons terecht.

En nog een voordeel voor jou: alles is zo authentiek mogelijk. Erik: “Heel- of halffabricaten komen er in onze keukens nagenoeg niet in. Alles is huisgemaakt en vers bereid.” Dat is overigens ook te zien, want bij iedere keuken kijk je op de vingers van de chef. Transparant, daar houden we van. En dat doen we dan ook nog zo betaalbaar mogelijk. We hanteren namelijk een maximale prijs per gerecht. Erik: “Mensen denken soms dat het duur is om hier te eten. Maar voor zo’n dertig euro zit je écht ramvol.”

Op het lijf geschreven

De variatie in de keukens maakt dat het voor jou zo leuk is om in de Twentsche Foodhal op bezoek te komen. De passie is te proeven. Neem bijvoorbeeld Daniël Mouthaan van Tokook: “Dit is pas de tweede baan die ik doe. Ik was altijd beroepsmuzikant, tot corona kwam. Asian Streetfood was precies wat ze hier zochten en deze plek was op mijn lijf geschreven. De sfeer die hier hangt past heel goed bij mij.”

Ook Dorine Klink van Evento Perfetto Cucina kreeg bij de Twentsche Foodhal de kans op een tweede carrière. “Ik werkte in de zorg en het speciaal onderwijs, maar wilde graag mijn droom achterna. Ik begon met het serveren van Italiaans eten op evenementen en verzorgde afhaalmaaltijden. Nu sta ik ineens vier dagen per week in de Foodhal. Dat was heel spannend en het is pittig, maar het is echt fantastisch. Het gaat al mijn verwachtingen te boven. Ik ben inmiddels zestig, juist deze kleine en knusse keuken past perfect bij wat ik wilde.”

Niet alleen maar nieuwkomers

Dat betekent overigens niet dat het aanbod van keukens maar blijft wisselen. Sommige mensen zitten al jaren op hun plek. Neem Suzan Janssen van Foodbar Rauw en De Zoetekauw, zij is alweer zes jaar actief in de foodhal. “Ik wilde voor mezelf beginnen, maar wist niet goed hoe of waar. Op deze plek kon ik zonder hele grote risico’s beginnen. In de coronaperiode kwam er een keuken vrij, daardoor kreeg ik de kans om er een dessertkeuken bij te runnen.” De onderneemster breidde vervolgens nog uit in Weerselo, maar dat betekent niet dat ze in de foodhal klaar is. “Dit blijft zo’n bijzondere plek. Alles komt hier samen. Of je nu met vrienden of zakelijk wilt dineren, de Twentsche Foodhal heeft zoveel aspecten. De ongedwongen sfeer die hier altijd hangt geeft zo’n ‘thuisgevoel’, dat is heel bijzonder.”