Groen genieten: bewuste keuzes in drankassortiment

Eten en drinken zonder poespas, daarvoor kom je naar de Twentsche Foodhal. Toch doen we het graag nét even anders. We verrassen je graag met gerechten en dranken, maar dan wel op een groene manier. Zo geniet je verantwoord van je hapje en drankje. In deze blog vertellen we je meer over de bieren van Gulpener en wijnen van Berghorst. ”

Bij de Twentsche Foodhal maken we bewuste keuzes. Keuzes die jou verrassen, maar vooral keuzes waar we zelf voor honderd procent achter staan. Al sinds dag één schenken we daarom de bieren van Gulpener, de groenste brouwer van Europa. Arjan Poll, accountmanager bij de brouwer, legt uit: “Eind jaren tachtig dachten we al na over de toekomst, in die tijd namen veel grote brouwers de kleintjes over. De geschiedenis en cultuur van die bedrijven en de werkgelegenheid in de dorpen verdween. Eeuwig zonde. Daarom wilden wij het graag anders doen.”

Gulpener besluit in die tijd al om boeren in de eigen regio te vragen om gerst te verbouwen. Inmiddels leveren 33 boeren in Limburg, verdeeld over 450 hectare, alle grondstoffen voor het bier aan. “Het was toen nog suf om zo over duurzaamheid na te denken, het werd gezien als stoffig.” Hoewel het bier een eindje moet reizen voor het in De Foodhal aankomt, blijft de footprint dankzij duurzame logistieke keuzes toch zo klein mogelijk.

Dichtbij huis

Ook voor de wijnen die bij de Twentsche Foodhal worden geserveerd geldt dat ze bewust zijn gekozen. Berghorst Wijnimport uit Hengelo selecteert voor ons de beste Europese wijnen. Accountmanager Jasper Brinkman: “We willen geen boten uit Nieuw-Zeeland laten komen, als er dichter bij huis ook goede wijnen verkrijgbaar zijn. Bij alles wat we importeren houden we rekening met duurzaamheid en of de wijn biologisch geteeld is.” Dat laatste aspect was voor De Foodhal heel belangrijk. Daarom wordt er vooral gewerkt met kleinere wijnhuizen, waar met passie aan de processen wordt gewerkt.

 

biologisch eten en drinken enschede

De smaak moet goed zijn

Maar hoe groen onze dromen ook zijn, het draait natuurlijk uiteindelijk allemaal om de smaak. Jasper: “Voor De Foodhal hebben we mooie gastronomische wijnen uitgezocht. Een uitdaging, want met zoveel verschillende keukens moet een wijn bij allerlei soorten gerechten passen. En daarnaast moet het ook nog een beetje betaalbaar zijn.” Daarom is er gekozen voor bekendere soorten als chardonnay en verdejo. Toch blijkt ook een relatief onbekende grauburgunder te scoren. “Dat is juist dat verrassende wat je bij de Foodhal verwacht.”

Ook voor de bieren van Gulpener geldt dat ze vooral lekker moeten zijn. Arjan: “Het voornaamste is om een goed product af te leveren.” Het assortiment op zowel de tap als op fles wisselt met de seizoenen mee. Op dit moment scoort vooral Gulpener Blond van de Limburgse brouwer goed. Arjan: “Dat bier heeft net goud gewonnen vanwege de mooie balans. Er zit een vleugje vlierbloesem in, wat je in de afdronk proeft, maar niet eindeloos blijft hangen.”

biologisch eten en drinken enschede

Geschoolde barmedewerkers

Beide partijen zorgen er dus voor dat jij bij dat lekkere gerecht een passend en groen drankje kunt vinden. Heb je geen idee wat je moet kiezen? Aarzel dan niet en vraag het een van de medewerkers. Zowel Berghorst als Gulpener geven namelijk scholingen bij De Foodhal. “We zijn wat dat betreft echt partners van elkaar”, vertelt Jasper. “We moeten het samen doen.” Ook Arjan deelt die mening: “Duurzaamheid en vakmanschap, dat is waar het uiteindelijk om draait. Het bier Twentsch Stoom is daar een heel mooi voorbeeld van. Dat idee kwam van de Twentsche Foodhal, maar het is gebrouwen in onze micro-brouwerij. Daar blijkt ons partnerschap ook heel mooi uit.”

Wil jij bewust genieten van biologisch en duurzaam eten en drinken in Enschede? Neem een kijkje op onze menukaart. We zien je graag!