
De lekkerste Mexicaanse taco’s en langzaam gegaard lamsvlees. Als chef Dian Gaasbeek in de keuken van Los Tacos Hermanos aanwezig is, weet je één ding zeker: het ruikt goed. Sinds een jaar runt Dian deze keuken in de Twentsche Foodhal. En dat terwijl ze in 2023 nog ‘gewoon’ student was.
Wie Dian nu in de keuken bezig ziet, verwacht niet dat ze nog niet eens twee jaar geleden haar diploma Niveau 2 Kok in ontvangst nam. Met de nodige kruiden, verse ingrediënten en een goede dosis geduld tovert ze de lekkerste gerechten uit haar keuken. Van Mexicaanse salade tot burrito en van quesadilla tot haar specialiteit: de taco barbacoa (met salsa, langzaam gegaard lamsvlees, paprika en boontjes).
Zelf de keuken runnen was wel even een uitdaging, in 2023 was Dian namelijk nog stagiair bij de Twentsche Foodhal. Toen ze haar opleiding bij de Twentsche Horeca Opleider deed, kwam ze in verschillende keukens van de Foodhal terecht. “Ik stond bij ToKook, Uno Mas en Little Texas. Het was heel interessant om in zo’n korte tijd zoveel verschillende keukens te leren kennen.” Als haar diploma binnen is en er toevallig een plekje vrijkomt, vraagt Chris (de eigenaar van Little Texas) haar of ze chef wil worden bij Los Tacos Hermanos. “Dat betekende dat ik ineens veel verantwoordelijkheid zou hebben. Maar ik wilde de uitdaging toch graag aangaan. Een jaar later ben ik er nog steeds, dus je zou kunnen zeggen dat het goed is gegaan”, vertelt Dian lachend.
Inspiratie voor experimenten
Veel bezoekers van de Foodhal weten de keuken van Dian inmiddels te vinden. Zij zullen wellicht ook merken dat de Enschedese chef steeds beter in haar werk wordt. “De taco’s maakte ik eerst bijvoorbeeld alleen met maïsmeel en zout. Nu durf ik wat meer te experimenteren met kruiden”, vertelt ze. Op internet vindt ze steeds weer nieuwe inspiratie die ervoor zorgt dat haar gerechten aan haar eisen voldoen. “Het blijft een kwestie van onderzoeken wat werkt. Een gerecht moet een goede combinatie van fris en pittig zijn. Alles moet kloppen en het moet er ook nog mooi uitzien.” Het draait om de beleving en die begint volgens Dian al voordat de keuken daadwerkelijk open is. “Ik bereid veel van het vlees in crockpots (een soort snelkookpan en slowcooker ineen). Als de druk van de crockpot afgaat, verspreidt de lucht van mijn eten zich door de hele Foodhal. Ik hoor heel vaak dat die geur al hongerig maakt.”

Dromen en ambities
Het liefst zou Dian nog een keer een mooie reis maken naar Mexico. “Wat ik bij Los Tacos Hermanos serveer is echt streetfood. Het is wel een droom om het ook daadwerkelijk op straat in Mexico te beleven.” Sowieso wil ze graag naar het buitenland om daar ervaring op te doen. Deze 27-jarige heeft namelijk de ambitie om voor zichzelf te starten. Waar ter wereld ze dat precies wil doen, moet nog blijken. Voor nu verdiept ze zich in elk geval nog even in de Mexicaanse cultuur. En dat gaat verder dan alleen het eten. “Wie mij een beetje kent, weet dat ik best kleurrijk ben. Ik vind het leuk om dat te uiten met make-up, en uiteraard past dat ook bij deze keuken. Vorig jaar rond Halloween heb ik het linkje gemaakt met de Mexicaanse Día de los Muertos en daar mijn make-up op aangepast. Daar kreeg ik veel complimenten over.”
Benieuwd naar de kleurrijke verschijning én gerechten van Dian? Van donderdag tot en met zondag staat ze vanaf 16.00 uur voor je klaar. Kom jij Mexicaans eten in Enschede?
