De rol van Sanne bij Downtown Sushi

Ze is het gezicht van Downtown Sushi: Sanne Helder. De lekkerste sushi van Twente? Ze is ervan overtuigd dat die uit haar keuken komt. “Een gerecht moet een ‘wauw-factor’ hebben. En als één ding belangrijk is bij sushi is het wel de rijst.” Aan Sanne kun je het wel overlaten. Haar inzet? 300 procent. “Ik heb het liefst het zweet op mijn voorhoofd staan.”

Kies je voor de ‘crunchy soon roll’ met gerookte kip, de fresh salmon of toch de lemon tuna? Eén ding is zeker: lekker is het. Sushi-chef Sanne staat al een jaar in de keuken bij Downtown Sushi en is ervan overtuigd: haar sushi heeft de wauw-factor. Waar dat door komt vraag je je misschien af? “De rijst. Goede vis kun je overal kopen, maar sushi draait eigenlijk om de rijst. De verhoudingen van azijn, peper en zout moeten goed zijn. De rijst moet goed op smaak zijn.” Een kwestie van blijven proeven en verbeteren.

‘Hier wil ik werken’

Al zeven jaar is Sanne sushi-chef. Bij toeval kwam ze bij de Twentsche Foodhal terecht. “Ik was hier nog nooit geweest, maar toen ik het zag wist ik: hier wil ik werken.” In september 2022 ging haar wens in vervulling. Eigenaar van Downtown Sushi is ze niet, maar ze maakt wel de roosters, doet de inkoop, bedenkt de gerechten én uiteraard is ze de chef. “Ons menu wisselt regelmatig. Daar houd ik me samen met Erik, Chris en andere collega’s graag mee bezig. We willen het graag nét iets anders doen, daarom vind je hier niet snel miniloempia’s op de kaart.” Het meest trots is Sanne op de fresh salmon, met mango, komkommer en wasabimayonaise. “Dat is écht een goede combinatie”. De ingrediënten zijn volgens Sanne zo’n goede match dat ze er niet zomaar eentje weglaat. “Als iemand vraagt of de mango eruit mag, zeg ik gewoon nee. Juist dat maakt het zo goed.”

Nog ruimte?

Ze deed de middelbare hotelschool en bleef eigenlijk altijd actief in de horeca. Ze werkte zelfs even in Zwitserland. Nooit had ze gedacht dat ze sushi-chef zou worden. “Maar op een gegeven moment dacht ik: ik moet iets met mijn Aziatische roots doen.” Al een jaar is Sanne op haar plek in de foodhal. De meest verse ingrediënten, de sfeer. “We gebruiken hier geen rijst van gisteren. Alles wordt ter plekke gemaakt.” Het publiek, dat regelmatig vraagt waar Sanne was als ze een dagje vrij is, en natuurlijk haar collega’s. “Het is een hele hechte groep, ik zie de ondernemers hier niet als concurrenten, maar echt als collega’s.” Dat betekent niet dat Sanne zich op de achtergrond houdt als ze ziet dat bezoekers bij anderen bestellen. “Dan loop ik langs de tafels en vraag ik of ze nog wat ruimte over hebben. En natuurlijk raad ik ze dan mijn sushi aan.”

 

Lekker rammen

Sanne is op haar best als ze ‘lekker kan rammen’, zoals ze het zelf noemt. “Bulkwerk, daar word ik blij van. Laat mij maar lekker honderd pokébowls maken. Als ik dan alles bij elkaar zie staan is dat écht een heel mooi plaatje.” Ook hoopt Sanne in de toekomst vaker sushiworkshops in Enschede te organiseren. “Het is heel leuk om mensen de techniek te leren. Dan is iedereen altijd enthousiast.” Dus wil je Sanne écht gelukkig maken? Kom dan vooral met al je vrienden en familie naar Downtown Sushi en bestel een rolletje of honderd. Toch iets te gek? Kom dan gewoon een van haar specialiteiten proeven. “Ik zet me voor elk gerecht driehonderd procent in.”

sushi twente