De keukens van Suzan: 'Sommigen hebben niet door dat ze vegan eten'

Gasten die iets bij haar bestellen en helemaal niet doorhebben dat de gerechten veganistisch zijn. Daar wordt Suzan Janssen dolgelukkig van. “Dat maakt me het meest trots.” Al jaren runt ze Foodbar Rauw, later kwam daar dessertkeuken De Zoetekauw bij. Twee vegan keukens De Foodhal in Enschede.”

Jong geleerd, oud gedaan. Daarom stond Suzan al als klein meisje in de keuken. Maar haar echt passie? Dat werd het pas toen ze zelf besloot om vegetarisch en later veganistisch te gaan eten. “Koken werd een stuk uitdagender. Het beeld is vaak dat veganistisch eten bij de ‘geitenwollensokkentypes’ hoort, maar het kan juist heel vernieuwend zijn.” Er wordt heel wat geëxperimenteerd en al snel weet Suzan dat ze het beeld van deze leefstijl wil veranderen.

Een niche

Ze heeft net haar studie Technische Commerciële Textielkunde afgerond, maar het is duidelijk dat ze daar niet gelukkig van gaat worden. Daarom trekt ze de stoute schoenen aan, ze stort zich volledig op haar passie. Een uitdaging, want op dat moment is vegan eten in Twente nog een echte niche. Maar Suzan heeft vertrouwen. “Ik wist dat een vegan keuken in Enschede zou kunnen. In de Randstad werd het steeds groter en uiteindelijk komt iets dan ook altijd naar Twente.”

De plek in de Twentsche Foodhal komt voor haar op het perfecte moment. Ze wil op haar 23e nog geen grote investeringen doen, maar wel kansen pakken. Dat doet ze met Foodbar Rauw en sinds de coronaperiode ook met dessertkeuken De Zoetekauw. “De Foodhal is gewoon een hele mooie plek. Het is gezellig, ongedwongen. Je onderneemt hier alleen, maar het voelt toch alsof je samenwerkt.”

‘Gerechten al in mijn hoofd’

De gerechten van Suzan vinden gretig aftrek. Niet alleen bij veganisten, ook bij de rest van het publiek in de Foodhal. De hardlopers? ‘Schatje patatje’, de huisgesneden en gekruide zoete aardappelfriet en ‘Buffalo cauliflower wings’, gefrituurde bloemkoolroosjes met een lichtpittige sticky saus. Het eerste gerecht staat, net als de gewilde burgers, al sinds het begin op de kaart. “Nieuwe gasten kiezen vaak voor die klassiekers. Maar we hebben ook een hele loyale groep vaste gasten. Zij vinden het leuk om nieuwe dingen te proberen.” En niet alleen de gasten, Suzan wordt ook nog altijd blij van vernieuwingen. “Vaak zit een gerecht al in mijn hoofd. Vervolgens perfectioneer ik het samen met mijn team tot het goed genoeg is om op de kaart te zetten.”

vegan enschede

Trots

Na al die jaren in de Foodhal is Suzan vooral tevreden met het feit dat ze er inmiddels twee vegan keukens bestiert en uiteraard is ze trots op haar hele team dat zo goed samenwerkt. Het allerleukst vindt ze als mensen niet weten dat haar keuken veganistisch is. “Dan bestelt een vrouw iets voor haar man met de woorden: ‘ik vertel het pas als hij het op heeft’. Als diegene dan heel lekker gegeten heeft, maakt dat me nog trotser.” Voorlopig is Suzan in elk geval nog lang niet klaar in de Foodhal. “Het voelt voor mij niet als werken. Ik wil mensen blij blijven maken en hen leren over een gezonde leefstijl. Niet iedereen hoeft vegan te worden, maar bewustwording creëren vind ik heel belangrijk. Iedere dag vlees is echt niet nodig. Er zijn hele lekkere en makkelijke andere opties.” Om nog meer kennis op te doen volgt Suzan momenteel de opleiding tot orthomoleculair therapeut. “Straks kan ik mensen nog meer vertellen over hoe de natuur je kan helpen met je gezondheid.”

vegan enschede