Sporten, gezonder eten… Januari is de maand van de goede voornemens. Wat als we daar ‘meer gezelligheid’ aan toevoegen? Meer tijd doorbrengen met vrienden en familie of leuke dingen ondernemen met collega’s is namelijk altijd een goed idee. Bij de Twentsche Foodhal kan dat perfect met een kookworkshop!
Dat er bij de Twentsche Foodhal heerlijk gekookt wordt, dat wist je natuurlijk al. Maar dat je er ook heerlijk kunt leren koken is misschien nieuw voor je. Als bezoeker blijft het KookLokaal namelijk geheim voor je. Zonde! Want onze professionele keuken is ook voor jou toegankelijk. Of je nu graag sushi wil leren bereiden, aan de slag wil met handgemaakte Italiaanse pasta of juist in de Mexicaanse keuken wilt duiken. Het kan bij ons allemaal. We weten ervaren koks uit te dagen, maar ook als je nog geen ei kunt koken ben je van harte welkom.
We hebben passende workshops voor een gezellige middag met je vriendengroep, een familiedag of juist een zakelijk teambuildingsuitje. In ongeveer 3,5 uur maak je met een groep van 10 tot 24 personen samen de mooiste gerechten. Gemoedelijk en ongedwongen, precies zoals je van de Foodhal gewend bent.
Meester in sushi rollen
Neem bijvoorbeeld de sushiworkshop van Sanne Helder. Als kersverse eigenaresse van Downtown Sushi weet zij als geen ander waar goede sushi aan moet voldoen. En dat is heus niet zo makkelijk als het lijkt. “Ik zorg dat de rijst klaarstaat en alle ingrediënten gesneden zijn. We hebben de tijd namelijk echt nodig om ons op de techniek te focussen”, vertelt ze. “Ik geef richtlijnen, maar tijdens de workshop mag een groep uiteindelijk zelf kiezen wat voor sushi ze precies gaan maken. Ik kan bijvoorbeeld laten zien hoe je een ‘inside out roll’ maakt of laat ze een ebi tempura rol maken.”
“Het mooiste is wanneer mensen helemaal trots zijn op de sushi die ze gemaakt hebben”, zegt Sanne. “Uiteindelijk weet je als je weggaat hoe je de perfecte rol maakt. Op een feestje bij jou thuis kun je dan indruk maken met zelfgemaakte sushi.” De focus ligt tijdens de workshop niet alleen op de samenstelling en het rollen van de sushi, maar ook op de afwerking. “Het moet natuurlijk goed smaken, maar het oog wil ook wat!”
Koken op sterrenniveau
Houdt jouw groep van een uitdaging? Dan is de gastronomische kookworkshop van Wojtek Aleksandrzak iets voor jullie. Wojtek heeft op sterrenniveau gekookt bij onder andere ’t Lansink en brengt nu graag zijn kennis over aan anderen. “Tijdens de workshop ben je verantwoordelijk voor het voorgerecht, hoofdgerecht of dessert. De receptuur ligt klaar en alles is al afgewogen. Alleen het leukste gedeelte moet nog gebeuren.”
Wat je kunt verwachten? Bijvoorbeeld steaktartaar van aubergine en asperges met buratta, parmahamschotsen en basilicumolie. Of een panna cotta van mango met crème van witte chocolade, een tuile en kruim van Bastogne en Oreo. Wojtek past het menu elke zes weken aan en kookt met het seizoen mee. “Ongeveer dertig procent van de deelnemers maakt laten thuis nog onderdelen na, de recepten zijn namelijk behapbaar.”
Dat je in elk geval één avond de mooiste gerechten op tafel zet, is zeker. En Wojtek geeft graag nog iets meer: “Ik geef praktische tips en leg technieken uit. Zo vertel ik bijvoorbeeld waarom je zout bij het kookwater van groente doet. Zo verhoog je namelijk het kookpunt en behoud je de kleur van de groente.” Wie verwacht dat het er in de sterrenkeuken streng aan toe gaat, kan rustig ademhalen. “Het is wel gestructureerd. Er moet orde en rust zijn, maar er wordt samen gezellig gegeten en in de keuken komen de mensen juist nader tot elkaar. Dat er groepen zijn die terugkeren, dat is uiteindelijk voor mij het mooiste compliment.”
Klaar om jouw kooktechnieken naar een hoger niveau te tillen? Bekijk onze workshops en neem gerust contact op voor de mogelijkheden.