Bekijk nieuws-overzicht

Lokaal eten bij de Twentsche Foodhal

Surinaamse lekkernijen van Twentse aardappels… oet Deurningen

Als je denkt aan aardappelvelden, denk je misschien aan uitgestrekte, platte Groningse of Zeeuwse klei-akkers. Maar wist je dat er ook in de Twentse zandgrond heerlijke tuffels groeien? Met klinkende namen als Parel, Hansa en Bildstar? Chef Vanessa van Vaperansa’s Soulfood nam ons mee naar Leusink Aardappelen in Deurningen, waar de aardappels groeien die door Vanessa worden gebruikt om heerlijke Roti en Masala sensation van te maken.

Leusink Aardappelen is een echt familiebedrijf, gerund door vader Henk (58) en zoon Arno (23) Leusink. Senior begon 25 jaar geleden met de aardappelteelt. Eerst nog als onderdeel van een gemengd boerenbedrijf. Maar 15 jaar geleden gingen de laatste varkens de deur uit en sindsdien legt Leusink zich exclusief toe op aardappels. Henk vertelt hoe de jaarlijkse cyclus van een aardappelteler eruit ziet: “We beginnen in maart met poten. Om aardappelmoeheid te voorkomen, mag je een akker maar eens in de vier jaar voor aardappelteelt gebruiken. Dus we rouleren de jonge aanpoot over verschillende velden. In juni rooien we de nieuwe aardappels, en dat gaat door tot oktober. De oogst slaan we op de juiste temperatuur op, en leveren we uit tot de oogst van het jaar erna, en alles weer opnieuw begint.”

“Duurzamer, maar vooral ook smakelijker”Leusinks aardappels zijn gewild in de Twentse horeca. Zoals bij Vanessa: “Toen ik begon met Vaperansa in de foodhal ben ik bewust op zoek gegaan naar een leverancier dichtbij, waar ik mijn inkoop rechtstreeks kon regelen. Ik kwam toen vanzelf bij Leusink uit. We hadden meteen een leuke klik. De mannen leidden mij rond over hun bedrijf en ik raakte overtuigd van de kwaliteit van hun aardappels. Daarnaast spiegel ik mij als ondernemer ook wel een beetje aan hen. Zij zijn klein begonnen en in de loop van de jaren flink gegroeid. Dat inspireert me!”

Dat streekproducten bijdragen aan een duurzamere wereld is bekend. Minder transportkilometers zorgen voor een reductie in de CO2-uitstoot. Maar misschien nog wel belangrijker is dat de smaak van streekproducten beter is. Henk Leusink is er duidelijk over: “Wij gebruiken geen conserveringsmiddelen, zoals je wel vaak ziet bij de bekende horeca-groothandels. Al die middelen zorgen voor een langere houdbaarheid, maar gaan helaas wel ten koste van geur en smaak. Daarentegen zijn de aardappels die wij leveren vaak diezelfde dag nog gewassen, geschrapt of geschild, eventueel gesneden en vervolgens vacuüm verpakt. Verser kan niet. En de lekkerste aardappel, is een verse aardappel. Ga maar eens proeven bij Vanessa!”

 

Deel dit nieuwsbericht: