Bekijk nieuws-overzicht

Kijkje in de Keuken bij Vaperansa’s Soul Food

In de rubriek Kijkje in de Keuken leer je de mensen van de Twentsche Foodhal persoonlijk kennen. Deze keer: Vanessa Koningverander van Vaperansa’s Soul Food.

Vanessa, vertel eens hoe je van koken – je passie – je werk hebt gemaakt.

“Ik ben opgegroeid in Suriname. En daar heb ik als kind al leren koken, iets dat heel gebruikelijk is. Een van mijn vroegste jeugdherinneringen is dat ik samen met mijn vader een eitje mocht bakken. Ik was toen vier jaar oud. Dat eitje gingen we kruiden met pepertjes uit eigen tuin. Heel erg scherp waren die. Maar ik had nog nooit zoiets lekkers gegeten. Ik heb me toen die eerste keer ook gebrand aan de pan en een klein litteken aan mijn hand overgehouden. Mijn vader leeft helaas niet meer, maar telkens als ik dat littekentje zie, denk ik aan hem. Hij heeft me toen de passie voor koken bijgebracht, die nooit meer is verdwenen.
In 2013 ben ik in Enschede begonnen met de Surinaamse catering, voor particulieren en bedrijven. De naam Vaperansa is toen ook ontstaan. Vaperansa staat voor mijn familie. Het is een samentrekking van mijn naam Vanessa, Penelope mijn zus, mijn broer Raoul en mijn moeder Angelien. Want zij ondersteunen mij nog steeds met alles.
Die catering was meteen een succes. Ik begon met koken op evenementen en won op de ProefEet een prijs voor beste nieuwkomer. Ik ben toen uit gaan kijken naar een vaste manier om iets met koken op evenementen te doen.”

En toen kwam de Twentsche Foodhal voorbij…

“Ja zoiets. Ik had al gehoord dat er in Enschede misschien een foodhal zou openen, en hield nauwlettend de media in de gaten. Toen ik in de Tubantia las dat je via een wedstrijd je keuken kon pitchen heb ik meteen toegehapt. Ik ben toen in volledig Surinaamse outfit naar de jurydag gegaan en toen was al snel duidelijk dat ze mij graag wilden hebben in de nieuwe foodhal.”

Wat schotel je de bezoekers van Vaperansa’s Soul Food voor?

“Vaperansa’s Soul Food staat voor bekende, maar vooral ook onbekende Surinaamse gerechten. Het is echt wel een beetje mijn missie om mijn gasten alle kanten van de Surinaamse keuken te laten proeven. Want die is voedzaam, gezond maar vooral ook erg lekker! En daarnaast bedenk ik ook zelf helemaal nieuwe gerechten, op basis van echte, authentieke Surinaamse ingrediënten. En daarmee breiden we onze kaart langzaam uit. Zo kunnen bezoekers telkens weer nieuwe ontdekkingen doen uit de rijke Surinaamse keuken.”

En? Krijg je daar goede reacties op?

“Ja, ik zie dat mensen echt durven om nieuwe dingen te proberen. Ook hier in Enschede, hahaha. Zo is Masala Sensation, een gerecht van kip op een bedje van gemarineerde gebakken aardappelen en kleurrijk zuur, dat ik zelf heb bedacht inmiddels het best verkochte item van mijn menukaart.”

Dus je bent tevreden over je foodhalavontuur?

“Ja heel erg. De gasten zijn blij en we werken met een heel hecht team samen om de Twentsche Foodhal tot een nog groter succes te maken. Het is echt een soort familie. Ik had mijn culinaire ambities niet op een andere manier willen invullen.”

Deel dit nieuwsbericht: