Bekijk nieuws-overzicht

Kijkje in de Keuken bij Omma’s Kitchen

In de rubriek Kijkje in de Keuken leer je de mensen van de Twentsche Foodhal persoonlijk kennen. Deze keer: Kim Fluitsma van Omma’s Kitchen.

Kim, we hoorden dat je jij je eerste horeca-ervaring in Amsterdam hebt opgedaan. Vertel!

“Ja dat klopt. Ik heb daar vroeger in een kunstcafé annex lunchroom gewerkt. Mooi gelegen aan een gracht. Daar kwamen veel BN’ers werken en lunchen. Dan heb je wel een beetje een idee over de sfeer. Een hele fijne omgeving om te werken. Ik genoot erg van het omgaan met allerlei verschillende typen mensen die ik daar tegenkwam. Hun gedrag observeren. Die interesse komt eigenlijk in al mijn werkzaamheden terug.”

Want Omma’s Kitchen is niet het enige project waar je mee bezig bent?

“Nee zeker niet. Naast Omma’s Kitchen geef ik combat bootcamp-training aan meisjes en vrouwen, met als doel hun weerbaarheid te vergroten. Dat doe ik al 26 jaar. Daarnaast ben ik een soepkar-project gestart, om jongeren en ouderen met elkaar te verbinden. Jongeren gaan bij oudere wijkbewoners langs de deur met warme soep, om daarmee een eerste stap te zetten hen uit een sociaal isolement te halen. Een soort modern noaberschap. Daarnaast ben ik mede-eigenaar van Fitalitijd. Een organisatie die als doel heeft bedrijven gezonder te maken. Letterlijk en figuurlijk.”

Je bent behoorlijk druk dus, met op het oog heel verschillende dingen

“Voor mij zijn die activiteiten eigenlijk niet zo verschillend. Het draait voor mij om mensen en hun gezondheid. En daar hebben beweging en mindset maar zeker ook voeding allemaal mee te maken.”

Kun je dat uitleggen?

“Ja, goed en gezond eten is heel belangrijk voor je welzijn. Ik denk zelfs hét belangrijkste. Je bent wat je eet, zeggen ze wel eens. Maar in die uitspraak schuilt heel veel waarheid. Gebalanceerd eten houdt je ook als mens in balans.”

Draag je die filosofie ook uit bij Omma’s Kitchen?

“Ja. Omma’s Kitchen serveert Koreaans eten. En de Koreaanse keuken draait om balans, en is niet voor niets door de WHO aangemerkt als de keuken met de meest gezonde, uitgebalanceerde voeding. En neem Michelin: zij schreven onlangs een artikel over alle gezondheidsvoordelen van het Koreaanse superfood Kimchi – een gefermenteerd bijgerecht dat Omma’s Kitchen ook serveert.
De balans zoeken doet de Koreaanse keuken in alles. In smaken, in kleuren, structuren. En dat is niet alleen heel erg gezond, maar ook echt lekker! Wereldwijd staat Koreaans eten daarom ook enorm in de belangstelling.”

Wanneer kwam het idee om een Koreaanse keuken in de foodhal te starten?

“Ik ben zelf geadopteerd uit Korea. In 2017 was ik net voor de tweede keer in mijn leven terug geweest, en was me helemaal aan het verdiepen in de cultuur. En de eetcultuur is daar een belangrijk onderdeel van. Ik wilde daar heel graag iets mee doen, omdat het voor mij ook heel erg paste in het verlengde van mijn andere werkzaamheden. Ik was op zoek naar een plek waar ik meer mensen kennis kon laten maken met Koreaans eten. Toen hoorde ik dat er in Enschede net een foodhal was geopend. Vlak bij mij om de hoek nota bene! Ik heb meteen contact gezocht, en niet veel later ging Omma’s Kitchen open.”

Er zijn niet zoveel Koreaanse eetgelegenheden, zeker niet in deze regio. Hoe reageren je gasten?

“Erg positief. Ik krijg natuurlijk allerlei verschillende mensen bij mijn keuken. In Enschede en omgeving wonen best veel Koreanen en Korea-liefhebbers. Die komen heel specifiek naar Omma’s Kitchen om Koreaans te kunnen eten. Een deel daarvan kan ik inmiddels gerust vaste klanten noemen. Aan de andere kant heb je ook een categorie foodhal-gasten voor wie Koreaans nieuw is. Ook daarvan hoor ik vaak dat ze het heel lekker vinden allemaal. Wat ik wel merk is dat ik soms meer zou willen vertellen over de tradities en achtergronden bij al die gerechten. Dat schiet er door de drukte weleens een beetje bij in.”

Je wilt je gasten een beetje opvoeden?

“Ja zoiets. Er valt zoveel te vertellen over de Koreaanse keuken, de verschillende smaken en de harmonie in ingrediënten. Ik wil in de toekomst dan ook vaker workshops en dergelijke gaan geven in de foodhal. Maar dat komt nog wel.”

Deel dit nieuwsbericht: