Bekijk nieuws-overzicht

Een kijkje achter de bar bij Ethan Warren

In de rubriek Kijkje in de Keuken leer je de mensen van de Twentsche Foodhal persoonlijk kennen. Deze keer: Ethan Warren, barmanager.

Hey Ethan! Laten we meteen maar met de meest voor de hand liggende vraag beginnen. Hoe komt een 28-jarige Ier achter de bar in de Twentsche Foodhal terecht?
“Ik zat in Ierland in het leger, maar besloot dat ik ook een civiele opleiding wilde volgen. Het leger bood me de mogelijkheid voor een zogenaamde career break. Bij Saxion kon ik beginnen aan de Engelstalige opleiding International Human Resource Management. Zo kwam ik naar Enschede. Toen de Twentsche Foodhal opende heb ik gesolliciteerd naar een bijbaan als barman. En vanuit die rol ben ik doorgegroeid naar barmanager.”

Dus je doet het naast je studie?
“Ja nog wel. Maar als ik afgestudeerd ben – ik loop nu stage – wil ik graag bij de foodhal blijven.”

Als barmanager ben je niet alleen verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken achter de bar, maar ook medeverantwoordelijk voor het selecteren van de bieren die de foodhal serveert. Ben je een kenner?
“Ik leer nog elke dag. Toen ik hier kwam werken wist ik niet heel veel van bier. Maar samen met Erik, de eigenaar, heb ik als taak om de bierkaart samen te stellen. Dus we gaan voor de foodhal vaak op onderzoek uit. Bezoeken veel regionale brouwerijen, praten met brouwers, proeven veel. Dus langzamerhand begin je dan wel een zekere expertise op te bouwen.”

Kun je eens iets vertellen over de bierselectie van de foodhal?
“Ja zeker! We proberen zoveel mogelijk lokale bieren aan te bieden aan onze gasten, gebrouwen binnen een straal van 40 kilometer om de foodhal. Er zijn hier in de regio heel veel leuke, kleine brouwers actief die hele mooie bieren brouwen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan Stanislaus uit Enschede, Othmar uit Ootmarsum en Rigters uit Buurse. Daarnaast werken we ook nauw samen met Gulpener. Gulpener is de grootste onafhankelijke brouwer van Nederland. Ze brouwen bier met water uit eigen bronnen, gebruiken hop uit eigen hoptuin en gerst van boeren uit de omgeving van de brouwerij. Dat houdt hun ecologische ‘voetafdruk’ laag. Dat past heel goed bij de filosofie van de Twentsche Foodhal.”

Uit hoeveel bieren kan ik als bezoeker kiezen?
“We hebben op dit moment ongeveer 15 bieren op de tap, en 19 uit de fles. Dat is best een brede selectie. En we variëren natuurlijk per seizoen en breiden de keuze ook telkens uit. We zijn nu druk bezig met de nieuwe kaart van januari. Daar komt bijvoorbeeld een Quadrupel van de tap van de Grolse brouwer Brouwersnös op te staan. Een warm, bruin bier met een mooie touch van honing en caramel. Verder zullen we ook zes nieuwe flesbieren presenteren.”

De foodhal wordt – overigens terecht – vooral met lekker eten geassocieerd. Zijn er ook gasten die speciaal voor de bierselectie komen?
“Ja, en dat worden er steeds meer. Veel van die gasten komen vaker dan eens omdat ze alle bieren een keer willen proeven. Om de echte die-hards van dienst te zijn, zijn we als Twentsche Foodhal sinds kort ook een officiële Untappd venue. Untappd is een app waarmee liefhebbers bijhouden welke bijzondere bieren ze drinken, en waarmee ze recensies over bieren en locaties met anderen delen.”

Wat zijn de trends onder de kenners?
“IPA’s blijven het goed doen. Daar hebben we ook een behoorlijk brede keuze in. En seizoensbieren natuurlijk. We zitten nu nog in de uitloop van het bockbierseizoen. Daar komen langzamerhand de winterbieren voor terug.”

En – tenslotte – wat drink je zelf het allerliefst? Wat is je persoonlijke top 3 van dit moment?
“Ik houd erg van Gulpener Château Neubourg. Een pils dat al vaker tot beste van Nederland is gekozen, en een heerlijke fris-bittere smaak heeft. Van een heel andere categorie is All Black van Stanislaus, een krachtige stout, die toch lekker doordrinkbaar is. Ook mag je me wel een Gulpener IJsbock voorzetten. 10,3%, dus een stevige jongen, die zoet en bitter prima combineert.”

Deel dit nieuwsbericht: